• Facebook:
  • Twitter:
  • Român? (România)
  • English (United Kingdom)

Lucrari Recente

Sursa Stiri de Bine

Corneliu Birtok B?neasa "Eu sunt de mult aici"

Scris la data 28/04/2010 de Gloria Saboff in Stiinta

Corneliu Baneasa Birtok: “Eu sunt de mult aici”

   Corneliu Birtok Baneasa este unul dintre cei 24 de romani premiati anul acesta la Salonul de Inventica de la Geneva. In varsta de 32 de ani, Corneliu este student in ultimul an la Facultatea de inginerie din Hunedoara si a inventat un filtru de aer care imbunatateste performanta masinilor. “Eu sunt de mult aici, dar nu am fost remarcat”, spune acesta.

    Inventia lui Corneliu consta intr-un sistem de captare, transport si directionare a aerului catre motorul vehiculului. “Dispozitivul dinamic de transport al aerului” (DDTA), premiat anul acesta, se ataseaza filtrului supraaspirant inversat, distins cu medalia de argint in 2009 in cadrul aceluiasi salon. Impreuna, cele doua dispozitive cresc viteza masinii, scad consumul de carburant si emisiile de noxe.

   “Noutatea  consta in montarea difuzoarelor externe de captare longitudinal fata de axa autovehiculului la partea din fata (in fata zonei radiatorului sau in bara fata). Cantitatea de aer transferat creste proportional cu viteza de depalsare a autovehiculului”, explica inventatorul.

   Pe langa cele doua distinctii deja mentionate, Corneliu Birtok Baneasa a mai primit si medalia de aur la Salonul International Inventika, precum si premiul special al Asociatiei Nationale a Inventatorilor din Polonia. “Tin minte ca eram in culmea fericirii”, rememoreaza Corneliu momentul primirii medaliei de argint in 2009. Aurul obtinut anul acesta este insa cea mai mare realizare.Imi doream mult o medalie de aur la acest salon fiind cel mai recunoscut dintre toate saloanele internationala de inventica.”            

   Politehnistul originar din Deva spune ca i-a venit ideea inventarii DDTA dupa ce a construit un filtru supraaspirant pentru masina prietenei lui, cand a realizat ca poate imbunatati circulatia aerului. Prototipul a fost creat in 2008, iar pana in 2009 Corneliu a reusit sa dezvolte mai multe variante si sa le testeze pe mai multe masini.

Masina dotata cu filtru supraaspirant (stanga), cu filtru si DDTA (dreapta)

   Masina dotata cu filtru supraaspirant (stanga), cu filtru si DDTA (dreapta)

   “Inventia are aplicabilitate reala fiind creata cu un scop precis”, spune el. Principalul scop a fost maximizarea performantelor motorului pe timpul verii, cand aerul se dilata si ajunge in cantitate mai mica la propulsor. DDTA se aplica mai ales filtrelor fara carcasa, iar montarea acestuia este simpla si poate fi realizata de catre proprietar. Dispozitivele ar putea ajunge pe piata incepand cu jumtatea anului, desi Corneliu nu a primit inca nicio propunere concreta de la vreun producator auto.

   Corneliu povesteste ca pasiunea pentru tehnica a inceput in copilarie, cand “surubarea” la bicicletele prietenilor. Apoi s-a concentrat pe masini, incercand sa le imbunatateasca. Primul filtru l-a creat la 22 de ani, insa numai dupa inscrierea la Politehnica a putut participa la simpozioane stiintifice si saloane internationale. “Eu am fost de mult aici, dar nu am fost remarcat. Sunt multe idei bune care raman  necunoscute”.

   Planurile sale de viitor includ continuarea studiilor cu un masterat si un doctorat in aceeasi specializare si la aceeasi universitate. In prezent lucreaza la un deflector pentru radiatiile termice, tot pentru domeniul auto.

   Corneliu Birtok Baneasa se “inventeaza” in compania prietenilor, la mare sau la munte, inspiratia ii vine din gandirea pozitiva si in cele mai neasteptate momente. Cand vine vorba de un cadou pentru vreun cunoscut, prefera sa creeze un filtru de aer personalizat, inscriptionat cu dedicatia in cauza. Mai multe detalii despre Corneliu si despre inventiile sale puteti gasi pe site-ul sau.

Filtru de aer personalizat

Linkuri

  • http://autopieseonline24.ro
  • https://www.facebook.com/attactuningro?fref=ts
  • http://www.axe-design.ro
  • http://www.energielibera.net
  • http://fundatiapolitehnica.ro